Alicia Miyares Fernández

Filòsofa i escriptora feminista destacada pels seus treballs sobre igualtat i política, educació i drets de ciutadania

Doctora en Filosofia per la Universitat d’Oviedo. Des de desembre de 2020 és professora en la UNED en el Departament de Filosofia Moral i Política.

Va estudiar Filosofia i Lletres en la Universitat d’Oviedo. Es va llicenciar en 1986 i es va doctorar en 1990 amb una tesi sobre La filosofia de Nietzsche, dirigida per Amelia Valcárcel.

De 1993 a 1995 va ser cap de gabinet de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern d’Astúries amb Amelia Valcarcel al capdavant de la conselleria. En 2006 va traslladar la seua residència a Madrid i es va incorporar com a consellera tècnica a la Unitat d’Igualtat «Dona i Ciència» del Ministeri d’Educació i Ciència (2006-2008).

De 2008 a 2011 va ser assessora del gabinet de la vicepresidenta primera del Govern (2008-2011) amb María Teresa Fernández de la Vega.

De 2012 a 2020 va ser professora d’ensenyament secundari. Des de desembre de 2020 és professora en la UNED en el Departament de Filosofia Moral i Política.

També és integrant del Consell Rector de l’Institut Asturià de la Dona i secretària de l’Associació Espanyola de Filosofia María Zambrano.
Les seues línies d’investigació són els aspectes socials, polítics i morals del segle XIX i la seua repercussió en la història del feminisme; el feminisme com a filosofia política; i la democràcia actual i el seu perfeccionament.

Especialista en polítiques d’igualtat i participació política, forma part del projecte d’investigació El camino hacia la paridad, de la Universitat d’Oviedo. Ha publicat nombrosos treballs sobre la representació política de les dones en les institucions i les repercussions de l’aplicació de les quotes en els partits polítics, demostrant amb xifres com els canvis impedeixen a les diputades consolidar el lideratge en els seus grups i com ―denúncia Miyares― «els homes són insubstituïbles i les dones són intercanviables». En La paridad como derecho (2007) on analitza la situació del Congrés de Diputats en les seues primeres set legislatures.

En la seua trajectòria ha combinat la teoria amb l’activisme polític.

Premis:

2016: premi omadre de Oro especial, atorgat per la Tertúlia Feminista Les Comadres. 25

2016: premi Escola de Pensament feminista «Amelia Valcárcel».
2018: Premi Feminista d’Honor en la XXI Edició dels Premis Dones Progressistes

2018, atorgat per la Federació de Dones Progressistes.