Feminari - II Congrés València - Claus feministes per a reptes actuals

AMELIA VALCÁRCEL

Catedràtica de Filosofia Moral i Política en la UNED. Consellera d'Estat, Vicepresidenta del Real Patronato del Museo del Prado, Vocal del Real Patronato de la Biblioteca Nacional.

RAFAELA PASTOR MARTÍNEZ

Presidenta i Fundadora de la Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de Mujeres. Experta en l'impuls de Polítiques d'Igualtat, Formació Feminista, Apoderament i Prevenció de Violència contra les Dones.

CHARO NOGUEIRA

Periodista independent, àrees d'Internacional, Espanya, Cultura, Sanitat, Ciència, Educació, Madrid i reportatges. El PAÍS, Diario 16, Grupo Zeta, Cadena Ser, Lid y Fax Press.

CONCEPCIÓN CASCAJOSA VIRINO

Vicedegana del doble grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la UC3M i directora del Màster de Guió de Cinema i TV de la UC3M

PILAR AGUILAR

Assagista i crítica de cine. Ha publicat diversos treballs d'investigació sobre didàctica i pedagogia dels audiovisuals i sobre la imatge de les dones en el cine i en la TV.

AGUSTÍN ZARAGOZÁ

Professor de Filosofia. Màster Ètica i Democràcia. Columnista del diari Levante.

STASA ZAJOVIC

Activista feminista, pacifista i membre del Moviment LGBT montenegrina, cofundadora i coordinadora de Women in Black de Belgrad creada en 1991 en l'inici de la guerra a Iugoslàvia. Llicenciada en Llengües Romàniques per la Facultat de Filologia de la Universitat de Belgrad.

PAMELA URRUTIA ARESTIZÁBAL

Investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB. Periodista, màster en Relacions Internacionals i integrant de la Women 's International League for Peace and Freedom (WILPF).

JOSEFINA BUENO ALONSO

Directora General d'Universitat, Investigació i Ciència. Professora titular de Filologia Francesa de la Universitat d'Alacant. Com a investigadora, s'ha centrat en la teoria de gènere i el moviment feminista, així com en la cultura i la literatura africanes.

CRISTINA NARBONA

Membre de la Red Española de Desarrollo Sostenible i ex Ministra de Medi Ambient.

ALICIA PULEO

Professora Titular (Catedràtica Acreditada) de Filosofia Moral i Política a la Universitat de Valladolid. Directora de la Col·lecció Feminismes d'Editorial Càtedra-Universitat de València des de 2014. Autora de nombroses publicacions sobre feminisme i teoria ecofeminista.

ISABEL LOZANO

Regidora del Grup municipal Compromís en l'Ajuntament de València. Regidora Delegada d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Regidora Delegada d'Inserció Socio-Laboral.

ROSA COBO

Professora titular de Sociologia del Gènere a la Universitat de la Corunya i directora del Centre d'Estudis de Gènere i Feministes de la mateixa universitat.

ALICIA MIYARES

Filòsofa i escriptora feminista destacada pels seus treballs sobre igualtat i política, educació i drets de ciutadania. Doctora en Filosofia per la Universitat d'Oviedo.

SILVIA BUABENT

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració, Anàlisi Política per la Universitat Complutense de Madrid. Regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Fuenlabrada.

CARMEN ALBORCH

Ex Ministra de Cultura. Doctora en Dret i Professora Titular de Dret Mercantil, Directora del Departament de Dret Mercantil i Degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València, Directora General de Cultura de la Generalitat Valenciana i Directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM)

LAURA FREIXAS

Escriptora, editora, crítica literària i traductora. Desenvolupa una intensa tasca com a estudiosa i promotora de la literatura escrita per dones. Ha format part del jurat del Premi Nacional de Narrativa i del Premi Nacional de les Lletres.

ROSA SOLBES

Periodista. Redactora en distints setmanaris. Cap de programes en Radiocadena, redactora presentadora en TVE-Aitana, directora fundadora de Canal Nou Ràdio i Cap de premsa de la Conselleria de Cultura.

MARÍA SUCH

Directora General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere.

ISABEL GARCÍA

Diputada Provincial de la Diputació de València. Regidora de l'Ajuntament de Xirivella.

Antecedents

El feminisme en la transició va aportar la capacitat per establir una agenda pròpia que conduís a la igualtat entre homes i dones, plantejant i duent a la pràctica noves redefinicions de la feminitat i de la masculinitat. Així com per desenvolupar i elaborar nous discursos al voltant de la definició de ciutadania i crear nous significats culturals i noves formes de relació. Aquests factors van incidir en el sorgiment de nous llenguatges i noves organitzacions de dones i feministes en l'escena pública espanyola, que plantejaven nous llenguatges i discursos feministes.

De manera que moltes de les seues propostes i plantejaments en els anys de la transició han quedat posteriorment recollides en polítiques públiques, lleis i institucions específicament creades per aconseguir efectiva la igualtat entre homes i dones. Pel que el moviment feminista va ser un dels elements centrals en la construcció de la cultura democràtica, incidint directament en el procés de transició per a la consecució de la democràcia i l'accés a una ciutadania igualitària. Mary NASH, Dones en el món.
 

El Feminari es recolza en la història i les genealogies del feminisme valencià, per a col·laborar en la construcció del coneixement i pensament feminista, capaç de donar respostes als nous reptes i realitats.

 

 

Pla Estratègic Igualtat

Diputació decideix crear, per primera vegada, una Delegació d'Igualtat per dissenyar i implementar polítiques públiques d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes, com a mesures preventives a la discriminació de gènere i accions integrals per tal d'assolir la igualtat entre dones i homes.
 

El nostre plantejament és fruit d'una estratègia integral que projecta polítiques públiques enfocades a un nou model de governança, que pose tota la seua atenció en trencar el cercle viciós que sosté a una societat patriarcal que, creguin-me, en el nostre territori va a trobar tots els impediments que obrin al nostre abast.
 

Este congrés, Seminari València 2017, és una acció impulsada dins del Pla Estratègic per a obrir una trobada de debat i opinions sobre les polítiques públiques d'igualtat.
 

Jorge Rodríguez. President Diputació València.

 

Objectius del Feminari

El Feminari sorgix per a arreplegar la tradició del feminisme valencià i per a donar respostes als temes actuals.

El feminisme no pot estar absent dels grans debats i reptes als quals s'enfronta la nostra societat, sinó participar en l'anàlisi i recerca de solucions, que per ser sostenibles i justes han de contemplar els drets i aportacions de les dones a la societat.

 

Organitza

Diputació de València, Delegació d'Igualtat, Esports i Joventut.

Diputada Isabel García.